Om Brevikskofta

Brevikskofta er en strikkekolleksjon og et designkonsept utviklet i regi av Trehuset i et tett samarbeid med byens dyktige strikkere.

Brevikskofta – en kolleksjon strikkeplagg med mønster og farger basert på Breviks gamle historie.

Brevikskofta blir til

Historien om Brevikskofta startet som en idé i oktober 2017, og den første kofta ble overrakt Brevik by som julegave 1. søndag i advent samme år. For å kunne realisere et såpass stort prosjekt på så kort tid, var mange av Breviks flinke strikkere involvert i både utvikling og teststrikking.

En av de viktigste samarbeidspartnerne i oppstarten, var strikkedesigner Tove Lindtein. Tove var inne de 3 første månedene, og står i hovedsak bak strikkeoppskriftene til dame- og herrejakken, samt damegenseren.

En varm takk rettes også til storstrikker Merethe Wick. Uten deg ville vi verken hatt herregenser eller barnekolleksjon, og butikken ville hatt mange færre utstillingsplagg.

Nå er Brevikskofta en komplett serie, og det kommer stadig utvidelser. En av de siste er kinoutgaven av barnekofta, som fikk jobben som rekvisitt i barnefilmen: «Brillebjørn feirer jul». Hjertelig takk til Kristine Nåvik og Spark AS som ønsket seg Brevikskofta. Og full honnør til Heidi Forsberg-Fuglestveit som fikk en knapp uke på å strikke filmkofta.

Det er mange som fortjener en varm takk for støtte og tålmodighet i prosjektet Brevikskofta:


  • Erik Haug – min kjæreste, min bestevenn og min alltid stødige bauta.
  • Othelie, Andrine og Bendik, Thea og Torjus; mine kjære barn og bonusbarn som holder ut, stiller opp og heier.
  • Hege Haugard – for å ha tiltro til en nyoppstartet kreativ sjel med drømmen om ei Brevikskofte.

Og til alle de fine teststrikkerne:

  • Anne Haug
  • Anne Mette Ree
  • Anita Rønningen
  • Elin Krogsgård
  • Hanna Hekkelstrand
  • Helen og Cathrine Fragell
  • Hilde og Karine i @2rettsammen
  • Ingrid Nåvik Grønlund
  • Kristin Albretsen
  • Mari-Ann Knutsen
  • Vigdis Otterholm

Historikk og symbolikk

Brevik byvåpen, Brevik bymuseum og tanker som ligger bak mønster og farger

Det er lagt stor vekt på Breviks historie og at mønsteret skal følge reglene til en tradisjonell kofte.

  • Tømmerhandling, sjøfart og produksjon av is er tre av grunnpilarene i Breviks økonomiske historie, og som alle har satt sitt preg på det som i dag er en idyllisk liten småby med sentrumsbebyggelse fra 1760-tallet.
  • Byvåpenet til Brevik symboliserer 3 bjelker av sølv på blått hav – med bygninger formet som en gullkrone over.
  • Brevik Bymuseum, byens storstue, er et landemerke og en historisk opplevelse i seg selv. Bygget er også kjent som Cochegården og fungerte lenge som byens rådhus.

Brevik byvåpen symboliserer 3 tømmerbjelker av sølv på blått hav. Over ligger byen, formet som en krone i gull. Sølvfargen symboliserer rikdommen som fulgte med tømmeret; sølvpengene. Det er fra tømmeret og sølvet vi har hentet basisfagene til Breevikskofta. Den mellombrune fargen i kofta symboliserer tømmeret. Og sølvfargen; den lett oksiderte patinaen som vi regner med sølvpengene hadde, og som ikke er ulik den værbitte sølvfargen gammelt tømmer får, har inspirert oss til bunnfargen i kofta. Gullkrona har fått med både form og farge i kofta. Kroneformen finner du både på kofta og som symbol i kolleksjonslogoen. Den gylne gulltonen hentes inn i okerfargen i mønsterborden nederst på kofta, der selve borden symboliserer hustak og båter i skjønn forening. Oker var forresten en av de mest vanlige husfargene før i tida. Det samme var rødfargen som ligger som et bånd over og under nederste mønsterbord. Et teglsteinsfarget bånd som symboliserer den utbredte takfargen, teglsteinsmurene og de røde husene og sjøbodene. Blåfargen symboliserer havet, isen og den blå himmelen som stadig viser seg over Brevik.

De tre elementene; tømmer, sjø og is, er også hentet inn i koftemønsteret. De er satt sammen som firkanter i tre rader med byvåpenets krone over. To firkanter i bredden visualiserer byvåpenet med krona over.

«Det er mer symbolikk bak Brevikskofta enn hva vi får plass til her, så resten overlater vi til deg og din fantasi å finne ut av – en gang du selv er på rusletur i vakre Brevik.»

Beste hilsen Amalie og tømmerstrikkerne

Bildegalleri Brevikskofta